Skip to main content

Hoe werkt het?

Om nú impact te maken, moeten we ontwerpen en ontwikkelen op basis van het bestaande. Want we bouwen nog steeds niet circulair genoeg. Er moet meer gebeuren dan het ontwerpen en ontwikkelen van circulaire modulaire gebouwen met vooral nieuwe materialen. Dat levert op z’n vroegst pas over 75 jaar CO2-voordeel op. If at all. 


Waarom Gebouwenmarktplaats?

In de huidige bouwpraktijk krijgen kabelgoten, toiletpotten en deurdrangers een nieuw leven. Om grotere milieuwinst te boeken, moeten we grote bouwdelen hergebruiken. Dat vergt een andere aanpak dan we gewend zijn: ontwikkelende partijen en architecten moeten een nieuw (doel)gebouw ontwerpen op basis van een te ontmantelen (donor)gebouw, waarbij de grote bouwdelen in het nieuwe ontwerp worden geïntegreerd. Daarvoor moeten vastgoedeigenaren verantwoordelijkheid nemen voor hun te ontmantelen panden en deze voor nieuwbouw inzetten. Met Gebouwenmarktplaats willen we ontwikkelaars en architecten op de hoogte brengen van gebouwen die ontmanteld worden zodat ze daarmee gaan ontwerpen.


Wat biedt Gebouwenmarktplaats

Gebouwenmarktplaats geeft inzicht in welke gebouwen de komende jaren gesloopt worden en vrijkomen op de ‘datingmarkt’, en geeft de potentie van het pand aan in inspirerende ontwerpschetsen door circulaire architecten. Funda meets Tinder.

Gebouwenmarktplaats biedt daarvoor van de beschikbare panden onder andere de volgende informatie:

  • Eigenaar
  • Adres
  • Bouw- en renovatiejaar
  • Oppervlak
  • Functie(s)
  • Datum ontmanteling
  • Plattegronden
  • Dronebeelden en foto’s
  • Materiaalscan
  • Inspirerende ontwerpschetsen op basis van het donorgebouw

Missie

Gebouwenmarktplaats jaagt hoogwaardig hergebruik van grote bouwdelen uit te ontmantelen panden aan. Want om nú CO2-impact te maken, moeten we ontwerpen op basis van vrijkomende gebouwen. Gebouwenmarkplaats stimuleert daarom consortia van ontwikkelaars, architecten en circulaire slopers vroegtijdig samen op te trekken en nieuwbouw te realiseren op basis van bestaand vastgoed dat op het verkeerde moment op de verkeerde plaats staat: a perfect match! Zo krijgen grote bouwdelen direct een nieuw tweede leven, met als resultaat een maximale circulaire impact én het minimaliseren van CO2-uitstoot!


Initiatiefnemers


Contact

Neem contact met ons op via het contactformulier. We gaan graag met je in gesprek om de mogelijkheden te bespreken, of we we koppelen je direct aan de gebouweigenaar.

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief