Skip to main content

Hoogwaardig hergebruik borgen in de bouw- en sloopuitvraag: waarom, hoe, wat, wanneer wel?

Om écht bij te dragen aan CO2-reductie, moeten we ontwerpen en bouwen op basis van bestaand vastgoed. 

Momenteel wordt hergebruik van bestaande panden nog onvoldoende meegenomen in de uitvraag voor nieuwbouw en onvoldoende geborgd in de sloopuitvraag. Denk aan het niveau van een-op-een hergebruik van bouwmaterialen. Terwijl hier juist de meeste impact te behalen valt. We moeten groter denken dan hergebruik van toiletpotten en deuren, als we op grote schaal CO2 willen besparen. 

In gesprek met de hele bouwketen

Daarom werkt Gebouwenmarktplaats, samen met de gehele bouwketen, aan een overzicht voor de sloop- en nieuwbouwuitvraag gericht op hoogwaardig hergebruik. Dat doen we in samenwerking met onder andere VERAS, BNA, NEPROM, NRP, gebouweigenaren, architecten en slopers. Want er is animo, er zijn verschillende gesprekken en leidraden, maar: waar vind je wat, wanneer pas je het toe en van welke lessen kun je echt iets leren? Dat gaan we inzichtelijk maken met een een overzichtelijk document met bronnen, lessen en ervaringen. 

Duidelijke kaders bij het stimuleren van hoogwaardig hergebruik

Zo wordt het voor de hele keten (nog) duidelijker wat je per fase moet doen om hoogwaardig hergebruik te stimuleren. Gebaseerd op de succesvolle praktijk. Zodat we niet telkens het wiel uitvinden maar voortbouwen op alle goede voorbeelden. 

Samen met ons expertteam brengen we dit in kaart. En nodigen we jou uit als meedoener en tegenlezer.In het najaar organiseren we een ‘doe mee’-moment, waarbij de gehele markt kan aanhaken, inclusief vastgoedeigenaren en opdrachtgevers.

Meedenken?

Wil je meedenken, meedoen of tegenlezen?  Of heb je een document, leidraad, geleerde les of epic fail die we moeten meenemen? Laat het ons weten via dit formulier. We betrekken je graag! 


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief!