Skip to main content

Oude liefde roest niet: Biopartner 5 bestaat uit bestaande constructies

Op Valentijnsdag heeft Gebouwenmarktplaats, samen met partner Universiteit Utrecht, een volgende stap gezet in het ontwerpen en bouwen op basis van het bestaande. Dat deden we op een toepasselijke locatie: Biopartner 5 op het Leiden Bio Science Park. Dit laboratorium is het eerste ‘Paris Proof-gebouw’ van Nederland, door grootschalig hergebruik van donorstaal.

Biopartner 5 is ontwikkeld als kwartiermaker in een nog kaal, nieuw deel van het Leiden Bio Science Park. Het heeft de ambitie een ontmoetingsplek voor de campus te zijn en is daarom ontworpen als een kleine stad met een variatie aan pleinen, tuinen, paviljoen, ontmoetings- en werkruimtes.

Bouwen met het bestaande: de geleerde lessen

Architect Jan Willem ter Steege (Popma ter Steege Architecten) en constructeur Paul Korthagen (IMd Raadgevende Ingenieurs) laten met Biopartner 5 zien dat oude liefde niet roest. Ze deelden hun ervaringen en geleerde lessen. Bouwen met het bestaande en gecontroleerd hoogwaardig hergebruik is goed mogelijk door: 

  • in zones te denken (hergebruik waar kan, nieuw waar moet)
  • circulair productdenken toe te passen (focus op producten die impact maken, zoals de constructie)
  • CO2-budget (Paris Proof) te gebruiken binnen vastgoedprojecten
  • opdrachtnemers en partners te selecteren die duurzaamheid echt doorleven en in de praktijk brengen
  • uit de bubbel van de eigen afdeling of organisatie te stappen en integraal te gaan werken

Heel tof om te zien welke energie er loskwam bij alle betrokkenen van verschillende afdelingen en disciplines van de Universiteit Utrecht. 

Bedankt voor alle inspiratie, energie en de ‘gewoon’ doen mentaliteit!


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief!